Προστατεύοντας παιδιά και σκύλους

Σε μία έρευνα που έγινε στην Αμερική, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έχουν δαγκωθεί περισσότερο από σκύλους,babydog ήταν παιδιά ηλικίας 5-12 ετών που ανήκαν σε φίλους η ακόμη και στην ίδια την οικογένεια.
Γιατί όμως τα σκυλιά παρουσιάζουν μια τέτοια συμπεριφορά περισσότερο σε παιδιά παρά σε ενήλικες ;
Τα παιδιά έχουν την φυσιολογική για αυτά τάση, να κινούνται γρήγορα και απότομα γύρω η και προς τον σκύλο, συνήθως φωνάζοντας, με αποτέλεσμα είτε να διεγείρουν το κυνηγετικό του ένστικτο(prey instinct)είτε να τον τρομάζουν με όλη αυτήν την κατάσταση.
Πολλές φορές πλησιάζουν πολύ κοντά του, κοιτάζοντάς τον κατάματα, κάτι που φανερώνει  στην γλώσσα  σώματος των τετράποδων φίλων μας επιθετική συμπεριφορά.
Προκλητική επίσης κίνηση είναι και το άπλωμα του χεριού κατευθείαν στο πάνω μέρος του κεφαλιού(για χάδι)που ενώ για εμάς είναι μια αυθόρμητη  κίνηση συμπάθειας, για τον σκύλο δεν είναι ότι καλύτερο και ειδικά για κάποιον που δεν γνωρίζουμε.
Ποτέ μην απλώνεται το χέρι σας να χαϊδέψετε έναν σκύλο που βρίσκεται πίσω από φράχτη, όσο φιλικός και αν φαίνεται. Είναι στο σπίτι του και μπορεί να εκδηλώσει συμπεριφορά φύλαξης χώρου(Resource Guarding)και να σας δαγκώσει.
Τα χάδια και τα παιχνίδια των παιδιών προς τους σκύλους, είναι συνήθως έντονα και ακατάλληλα, όπως το τράβηγμα των αυτιών και της ουράς, το πείραγμα της μύτης, οι σφιχτές αγκαλιές, οι τσιρίδες, προκαλώντας πόνο, στρες  και ανασφάλεια στο τετράποδο φιλαράκι μας.
Για τα παιδιά είναι δύσκολο να διαβάσουν την γλώσσα του σώματος του σκύλου που τους λέει “μείνε μακριά” η “αυτό που κάνεις δεν μ’ αρέσει” και έτσι να αποφύγουν το δάγκωμα.
Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους, που δεν πρέπει τα παιδιά και οι σκύλοι να βρίσκονται μαζί, χωρίς την επίβλεψη του γονιού η του χειριστή του ζώου.
Όπως γίνεται κατανοητό ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει το κακό και σίγουρα δεν θα φταίει ούτε το παιδί, ούτε το σκυλί, που συνήθως γίνεται ο εύκολος στόχος.
Όταν λοιπόν συναντάτε για πρώτη φορά έναν σκύλο, άσχετα αν είναι κάποιου γνωστού  η φίλου σας, φερθείτε ήρεμα, μην κάνετε άσκοπες κινήσεις με τα χέρια σας, μην σκύβετε από πάνω του,  μην μιλάτε στον σκύλο, αφήστε τον να σας πλησιάσει αυτός πρώτος, να σας μυρίσει, εσείς απλά γυρίστε ελαφρά, αργά στο πλάι και μην τον κοιτάτε κατάματα, μην επιχειρήσετε εσείς την πρώτη επαφή, αλλά αφήστε σε εκείνον την απόφαση της γνωριμίας  και θα δείτε ότι σε λίγο θα τον έχετε κερδίσει.
Χαμηλώστε ήρεμα(αν πρόκειται για ενήλικα η ψηλό παιδί)διατηρώντας την ίδια πάντα πλάγια θέση σώματος και βρεθείτε στο ύψος του σκύλου, χαϊδέψτε τον χαμηλά  κάτω από το κεφάλι και από την εξωτερική του πλευρά που βλέπει προς τα εσάς, αποφύγετε να περάσετε το χέρι σας από επάνω του και μην τον αγκαλιάζεται.
Αν βρεθείτε απέναντι σε κάποιον άγνωστο σκύλο που θέλετε  να αποφύγετε, μην τρέξετε(απλά θα τον προκαλέσετε να σας κυνηγήσει)μείνετε ακίνητοι και ήρεμοι, γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι, μην τον κοιτάτε στα μάτια. Αφού σας μυρίσει, θα φύγει και εσείς μπορείτε να συνεχίσετε ήσυχα τον δρόμο σας.
Οι  περισσότεροι σκύλοι είναι φιλικά ζώα και εξαιρετικοί σύντροφοι και θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε με καλοσύνη και σεβασμό, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που για κάποιους λόγους(έλλειψη κοινωνικοποίησης, κακή εμπειρία με παιδιά σε μικρή ηλικία κ.α)εμφανίζουν αρνητικές συμπεριφορές.
Έχουμε λοιπόν υποχρέωση για να αποφεύγουμε τέτοια περιστατικά  να
ενημερωνόμαστε και να καθοδηγούμε από νωρίς παιδιά και σκύλους, για μια υπέροχη σχέση αγάπης και αφοσίωσης.
.
Kynagon Positive Dog Training
Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Εφημερίδα «Άποψη»

Advertisements

Comments are disabled.

Αρέσει σε %d bloggers: