Κοινωνικοποίηση

Πολύ συχνά συναντώ  ιδιοκτήτες σκύλων να μου παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να απολαύσουν  μια ήσυχη
foto

βόλτα με τον τετράποδο φίλο τους λόγο προβλημάτων συμπεριφοράς(επιθετικότητα ή φοβία) απέναντι σε ανθρώπους, σκύλους, ζώα, και διάφορες καταστάσεις που συναντούν στην καθημερινότητα τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Προβλήματα συμπεριφοράς που καλούμαστε να λύσουμε όταν πια ο σκύλος είναι ενήλικας και τα αποτελέσματα έρχονται δύσκολα με πολύ προσπάθεια και αμφίβολα πολλές φορές.
Πώς όμως μπορούμε να έχουμε έναν σκύλο πραγματικό σύντροφο στην καθημερινή μας ζωή;
Η απάντηση βρίσκεται στην φράση «κοινωνικοποίηση κουταβιών».
Τοποθετώντας έναν ορισμό στην παραπάνω φράση θα λέγαμε ότι κοινωνικοποίηση είναι η σταδιακή έκθεση του κουταβιού σε μια ποικιλία ερεθισμάτων με ελεγχόμενο τρόπο και ένταση έτσι ώστε να του δημιουργήσουμε θετικές εμπειρίες και να αναπτύξουμε τις κοινωνικές του δεξιότητες.
Άνθρωποι(άντρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ιερείς)σκύλοι(ενήλικοι και κουτάβια), διάφοροι ήχοι(ηλεκτρική σκούπα, κουδούνι, πιστολάκι μαλλιών, μηχανή κοπής γκαζόν, δυνατοί κρότοι), αυτοκίνητα και μηχανάκια, διαφορετικές τοποθεσίες, βόλτα με το αυτοκίνητο, είναι μερικά από τα ερεθίσματα και τις καταστάσεις που θα συναντήσει το κουτάβι στην ζωή του και θα πρέπει να του είναι μια ευχάριστη και θετική εμπειρία.
Η διαδικασίας αυτή ξεκινά από την πολύ μικρή ηλικία των 3 εβδομάδων με την συμβολή της μητέρας του κουταβιού και των αδελφών του  ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή του εκτροφέα – για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουμε πολύ από πού παίρνουμε το κουτάβι – που είναι και ο πρώτος άνθρωπος που θα αντικρίσουν τα κουταβάκια.
Το μικρό σκυλάκι θα πρέπει να αποχωριστεί από την μητέρα και τα αδέλφια του συμπληρώνοντας την 8η εβδομάδα και να αρχίσει να εξοικειώνεται με τον έξω κόσμο.
Από αυτό το σημείο και μετά ξεκινά η πιο σημαντική περίοδος της ζωής του για να έχουμε ένα ισορροπημένο ενήλικα σκύλο και υπεύθυνοι είμαστε αποκλειστικά εμείς.
Αυτή η περίοδος ορίζετε από την 8η-16η εβδομάδα και είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε οποιαδήποτε τραυματική εμπειρία για τον σκύλο μας ενώ αντιθέτως πρέπει να τον γεμίσουμε με αυτοπεποίθηση προσθέτοντάς του θετικές εμπειρίες.
Εδώ χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην βομβαρδίζουμε το κουτάβι μας με συνεχή ερεθίσματα και για μεγάλο διάστημα γιατί τότε σίγουρα θα γίνουν και
αρκετά λάθη.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καλύτερα να έχουμε έναν ελλιπώς κοινωνικοποιημένο σκύλο παρά έναν σκύλο εκτεθειμένο σε ανεξέλεγκτες και πιθανών τραυματικές καταστάσεις.
Το σύντομο συχνό και ευχάριστο είναι το μυστικό της σωστής κοινωνικοποίησης.
10 λεπτά την φορά είναι αρκετά για ένα κουτάβι που προσπαθεί να αφομοιώσει τα καινούρια ερεθίσματα και να έχει εμπειρίες σε έναν νέο κόσμο που ξεδιπλώνεται καθημερινά μπροστά του.
Αν παρά όλα αυτά συμβεί  κάτι κατά την διάρκεια της βόλτας και τρομάξει το σκυλάκι σας, μην θορυβηθείτε και μην προσπαθήσετε να το καθησυχάσετε χαϊδεύοντας το ή ακόμη χειρότερα παίρνοντάς το αγκαλιά – γιατί έτσι θα ενισχύσετε την ανασφάλειά του – αλλά προσπεράστε το γεγονός γρήγορα και αθόρυβα σαν να μην συνέβη τίποτε και προσπαθήστε να «στήσετε» το συντομότερο δυνατό μία παρόμοια κατάσταση ελεγχόμενη από εσάς με θετικά αποτελέσματα.
Η κοινωνικοποίηση πρέπει να συνεχίζεται και μετά την 16 εβδομάδα και μέχρι το σκυλάκι μας να γίνει 18 μηνών, εμπλουτίζοντας συνεχώς το ρεπερτόριο ευχάριστων εμπειριών με διαφορετικά μέρη πρόσωπα και καταστάσεις που θα συναντάτε στην καθημερινότητα σας.
Έτσι προσπερνάμε ακίνδυνα και την περίοδο της εφηβείας (6-12 μηνών)που είναι για ορισμένα νεαρά σκυλιά ένα διάστημα ανασφάλειας και φοβιών.
Η έλλειψη κοινωνικοποίησης είναι η βασικότερη αιτία που πολλά σκυλιά παρουσιάζουν έντονο στρες και επιθετική συμπεριφορά όταν συναντήσουν άλλα σκυλιά ή ανθρώπους και αυτό είναι κάτι που οδηγεί πολύ συχνά σε απομόνωση του σκύλου, εγκατάλειψη  και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ευθανασία.
Πιστεύω ότι αξίζει να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στο κουταβάκι μας έτσι ώστε μεγαλώνοντας να έχουμε έναν υπέροχο σκύλο – σύντροφο ισορροπημένο και ικανό να αντιμετώπιση όλες τις προκλήσεις της ζωής του.
.
Kynagon Positive Dog Training
Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Εφημερίδα «Άποψη»
Advertisements

Comments are disabled.

Αρέσει σε %d bloggers: