Θέλω να αποκτήσω σκύλο.

Η ώρα να εκπληρωθεί η επιθυμία μου έφτασε !! Επιτέλους θα αποκτήσω και εγώ έναν υπέροχο τετράποδο σύντροφο, «τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου» έναν σκύλο.

Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία απόκτησης ενός κουταβιού με ενθουσιασμό, όνειρα και προσδοκίες που ο καθένας μας κρύβει μέσα στο μυαλό του, αλλά στην διάρκεια συνήθως τα πράγματα αλλάζουν, αρκετές φορές προς το χειρότερο και συνήθως κατά του σκύλου. Το αποτέλεσμα, εγκατάλειψη ή ακόμη και ευθανασία σε ακραίες περιπτώσεις.
Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια απόκτησης ενός κουταβιού.
Τα σκυλιά ζουν μαζί μας από τα αρχαία χρόνια και στην εξέλιξή τους έχουν διαμορφωθεί από τους ανθρώπους να εκτελούν διάφορες εργασίες, όπως το κυνήγι, η ιχνηλασία, η επαναφορά θηράματος, η καθοδήγηση και φύλαξη κοπαδιών και ανθρώπων η έλξη ελκήθρου αλλά και η διάσωση.
Όλες αυτές οι διαφορετικές φυλές που έχουν επιλεγεί – «κατασκευαστεί»  να εξυπηρετούν όλες αυτές τις δραστηριότητες έχουν η κάθε μια τους τις ιδιαίτερες δυνατότητες αλλά και χαρακτηριστικά τους.
Αυτές ακριβώς τις ιδιαιτερότητες  πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας όταν επιλέγουμε μια φυλή είτε για συντροφιά είτε για εργασία.
Για παράδειγμα, ένα σκυλί «φύλακας» έχει έντονο το αίσθημα της προστασίας χώρου ή ατόμων και αν από μικρό δεν το κοινωνικοποιήσουμε επιμελώς, αλλά αντίθετα και τις περισσότερες φορές εν αγνοία μας, ενισχύσουμε τα χαρακτηριστικά αυτά, το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσουμε έντονες και επικίνδυνες συμπεριφορές που θα κάνουν τον σκύλο ακατάλληλο για οικογένεια.
Ένα κυνηγόσκυλο επαναφοράς, έχει την τάση από μικρό να μεταφέρει αντικείμενα και γενικώς να βάζει πράγματα στο στόμα του να μασουλάει διάφορα, αλλά και να διεγείρεται έντονα από την κίνηση. Επίσης είναι συνήθως πολύ ενεργητικό και χρειάζεται χρόνο και χώρο για εκτόνωση και δραστηριότητες.
Στην κατηγορία των «τεριέ» συναντάμε άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα  στους διάφορους ήχους  και μπορεί να γίνουν εύκολα νευρικά στο άκουσμα του κουδουνιού της πόρτας ή ακόμη και στις ομιλίες των γειτόνων.
Κάνοντας μία έρευνα για τις έμφυτες δυνατότητες και χαρακτηριστικά της φυλής που μας ενδιαφέρει μπορούμε να αποφύγουμε κάποια σοβαρά λάθη, αλλά και να καταλήξουμε σωστότερα στον κατάλληλο σκύλο για την δικιά μας οικογένεια και τον τρόπο ζωή μας.
Καταλήγοντας στην φυλή που μας ταιριάζει και γνωρίζοντας της ιδιαιτερότητές της, μπορούμε από μικρή ηλικία (2 μηνών) να οδηγήσουμε τις συμπεριφορές του αγαπημένου μας τετράποδου προς στην επιθυμητή κατεύθυνση. Να μειώσουμε  δηλαδή ή να αυξήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά.
Πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν την απόκτηση ενός κουταβιού, εν θερμό και από την λαχτάρα που μας διακατέχει όταν έρθουμε αντιμέτωποι στην θέα ενός γλυκύτατου κουταβιού ανεξαρτήτου φυλής.
Μια επίσης πολύ σημαντική παράμετρος, είναι από που θα προμηθευτούμε το κουτάβι της φυλής που έχουμε αποφασίσει ότι μας ταιριάζει.
Το ιδανικό είναι να γνωρίζουμε το γενεαλογικό δέντρο του σκύλου και να έχουμε δει με τα μάτια μας τους γονείς του. Να έχουμε πάρει πληροφορίες για τα εργασιακά και μορφολογικά στάνταρ του εκτροφέα όπως και για τον χαρακτήρα των γονιών του κουταβιού μας.
Απαραίτητο επίσης είναι το κουτάβι να έχει συμπληρώσει την 8η εβδομάδα της ζωής του, με την μητέρα και τα αδέλφια του, πριν ξεκινήσει για το νέο του σπίτι.
Έτσι θα είμαστε σίγουροι, ότι έχει πάρει την απαραίτητη «σκυλίσια» αγωγή συμπεριφοράς.
Εφαρμόζοντας την παραπάνω διαδικασία έχουμε αυξήσει κατά πολύ την περίπτωση να αποκτήσουμε ένα αντιπροσωπευτικό μέλος της φυλής που έχουμε κατασταλάξει ότι μας ταιριάζει. Από εκεί και πέρα η ευθύνη είναι στα δικά μας χέρια.
Ερχόμενο το κουταβάκι στο σπίτι μας, θα πρέπει ήδη να του έχουμε προετοιμάσει τον χώρο που θα κατοικεί και να έχουμε ενημερωθεί επαρκώς για την διαδικασία προσαρμογής στο νέο του σπίτι.
Που θα μένει, τι θα μασουλάει (όχι βέβαια τα έπιπλα και τα χέρια μας), που θα είναι η τουαλέτα του, πώς θα του συμπεριφερόμαστε ώστε να μην του μάθουμε κακές συνήθειες(να πηδά πάνω μας και να το χαϊδεύουμε) κ.λ.π.
Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ο φιλόδοξος κηδεμόνας ενός κουταβιού, στο οποίο αν δημιουργήσουμε από την αρχή μια «ρουτίνα» με συνέπεια στην συμπεριφορά μας, τα πράγματα σύντομα θα μπουν στην θέση τους.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι στην χώρα μας κυκλοφορούν αρκετά αδέσποτα σκυλάκια κάθε φυλής – ημίαιμα αλλά και καθαρόαιμα και ένας κύριος λόγος για αυτό είναι η εύκολη απόφαση απόκτησης ενός κουταβιού μην λαμβάνοντας κατά νου όλα τα παραπάνω. Με λίγη περισσότερη προσοχή στην απόφασή μας αλλά και με την κατάλληλη ενημέρωση σίγουρα θα έχουμε λιγότερα προβλήματα.
Αν δεν ενδιαφερόμαστε να έχουμε έναν σκύλο με ιδιαίτερα μορφολογικά ή εργασιακά στάνταρ, καλό θα ήτανε να στραφούμε στην υιοθέτηση ενός αδέσποτου από τον δρόμο η από κάποια φιλοζωική που με τόσο κόπο προσπαθούν να φροντίσουν.  Στην κυριολεξία σώζουμε μια ζωή.

Kynagon Positive Dog Training
Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων
Εφημερίδα «Άποψη«
Advertisements

Comments are disabled.

Αρέσει σε %d bloggers: