Στην παραλία με τον σκύλο μου….μπορώ;

Πόσοι από σας έχετε δοκιμάσει να βρεθείτε με τον σκύλο σας σε μια παραλία για μπάνιο;  Αυτά που θα συναντήσετε μπορεί είναι κωμικοτραγικά…..
Ιδιοκτήτες σκύλων, που αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα να ενοχλούν τους λουόμενους ή να τα παρακολουθούν να κάνουν την ανάγκη τους στην άμμο δίχως να ευαισθητοποιούνται να τα «μαζέψουν», όπως είναι υποχρεωμένοι.
Λουόμενοι να απειλούν με Αστυνομία, Λιμενικό και μηνύσεις χωρίς πραγματικά να τους έχει ενοχλήσει το σκυλάκι που ήρθε  στην θάλασσα με τον «συνετό» ιδιοκτήτη του να δροσιστεί.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ξεχωριστά και ας τα δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα – τι προβλέπει ο νόμος για όλα αυτά.
Η παραλία αποτελείτε από ξηρά και θάλασσα.
Στην ξηρά  ο νόμος 3170(ΦΕΚ 191/Α/29/07/03) αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Για την αποφυγή ατυχημάτων, ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται να κρατά τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ αυτόν».
Για το θαλάσσιο κομμάτι της παραλίας υπεύθυνο είναι αποκλειστικά το Λιμενικό σώμα και στην εγκύκλιο 3111.10/193 με ημερομηνία 20-05-1993 αναφέρεται οτι «απαγορεύεται η παρουσία ζώων στην θάλασσα, όπου υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, αλλά η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες ακτές, ακόμη και αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι».
Διαβάζοντας λοιπόν τι ακριβώς λέει η νομοθεσία σε ξηρά και θάλασσα, μπορούμε να πούμε ότι, μπάνιο στη θάλασσα με το σκύλο μας κάνουμε μόνο σε ελεύθερες παραλίες, βάζοντας και την κοινή λογική να λειτουργήσει.
Πρέπει επίσης να σκεφτούμε και όλους όσους, πιθανότατα από άγνοια ή φοβία, δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά την συγκεκριμένη κατάσταση και έχουν σοβαρές αντιρρήσεις.
Ας τους σεβαστούμε λοιπόν.
Διαλέγουμε μια παραλία όσο πιο ερημική γίνετε ή πηγαίνουμε σε μια άκρη, σε ένα σημείο που δεν θα ενοχληθεί κάποιος από τους λουόμενους που υπάρχουν ή θα έρθουν μετά.
Έχουμε απαραίτητα τον σκύλο μας στο λουρί προσέχοντας να μην ενοχλεί και μαζεύουμε τις τυχόν ακαθαρσίες(όπως θα κάναμε και στον δρόμο).
Έχουμε λοιπόν κάνει τα πρέποντα και απαραίτητα σύμφωνα με τον νόμο και την κοινή λογική.
Αν  κάποιος, παρόλα ταύτα  παραπονεθεί, του εξηγούμε ευγενικά πως έχει η κατάσταση(σύμφωνα με τον νόμο) και αν επιμένει, τον αγνοούμε ή καλούμε την αστυνομία για παρενόχληση.
Θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε την ύπαρξη του διπλανού μας και να φερόμαστε ανάλογα, με κατανόηση και λογική.
Να αντιλαμβανόμαστε την θέση στην οποία βρίσκετε ο συνάνθρωπός μας και να μην προβαίνουμε σε υπερβολικές αντιδράσεις που φουντώνουν τα νεύρα μας(εκατέρωθεν).

 

TIPS
Ας μη ξεχνάμε ότι, τα σκυλιά όπως τα παιδιά, θέλουν φροντίδα στην παραλία.
Μπορούν να αφυδατωθούν, ή ακόμα να πάθουν και ηλίαση. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζει και αυτά. Το άφθονο νερό είναι λοιπόν απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία, μια ωραία σκιά κάτω από την ομπρέλα και……για τους fashionists…..ειδικά πατουσάκια για στυλάτες εμφανίσεις στην αμμουδιά.
Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά δεν κάνουν την ανάγκη τους ΠΟΤΕ μέσα στην θάλασσα, σε αντίθεση βέβαια με τους ανθρώπους.

 

Καλές βουτιές σε όλους μας….δίποδους και τετράποδους, χωρίς νεύρα με χαρά και πολύ δροσιά…..! Καλό καλοκαιράκι σε όλους!

 

Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
kynagon Positive Dog Training
 
 
Advertisements

Comments are disabled.

Αρέσει σε %d bloggers: