Σκύλοι, απόγονοι των λύκων…..?

 

skyloi-apogonoi-lykwnΨάχνοντας την προϊστορία των σκύλων-με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον-πολλά ερωτήματα, ξυπνούν στο μυαλό μας. Είναι τα σκυλιά απόγονοι των λύκων ή ίσως των κογιότ ή των τσακαλιών? Πότε εξελίχθηκαν σε οικόσιτα ζώα, μέσα από ποια διαδικασία και ποιος ευθύνεται γι αυτό? Μήπως εμείς οι άνθρωποι ή ήταν φυσική εξέλιξη?

Σκοντάφτουμε συνεχώς όμως, σε έρευνες και θεωρίες, που η μία αντικρούει την άλλη. Λίγο ή πολύ, όλες συμφωνούν στο ότι, οι σκύλοι είναι απόγονοι των γκρίζων λύκων. Μια και το D.N.A. τους διαφέρει λιγότερο από 0,2% τους κατατάσσει στην οικογένεια των λύκων ως ένα υπό-είδος, πράγμα που σημαίνει πως  μέλη της οικογένειας μπορούν να αναπαραχθούν μεταξύ τους και να αποκτήσουν απογόνους.

 Κάπου 14000 χρόνια πριν στην Γερμανία βρέθηκαν οστά από σιαγόνα σκύλου και εκεί χρονικά ορίζουν την μετάβασή τους σε οικόσιτα. Στην Μέση Ανατολή, βρέθηκαν από 12000  χρόνια πριν, μικρό-οστά χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν είναι από μικρόσωμους λύκους ή σκύλους. Στην Utah βρέθηκαν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης σκύλων, που χρονολογούνται 9000 με 10000 χρόνια πριν.

lykos-ourliaxtoΠρόσφατα, το 2002, δύο ομάδες ερευνητών εξέδωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Και οι δύο καταλήγουν στο ότι, η μετάβαση των σκύλων σε ζώα οικόσιτα έλαβε χώρα περίπου 15000 χρόνια πριν. Η πρώτη ομάδα, επικεντρώθηκε σ αυτή την διαδικασία και συμπέρανε ότι για πρώτη φορά, ο διαχωρισμός  των λύκων από τους σκύλους έγινε στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας. Μέσα από εκτεταμένη μελέτη  και ανάλυση του D.N.A., διέκριναν πέντε ξεκάθαρες γενετικές γραμμές, όλες από ένα και μόνο θηλυκό λύκο. Μέσω της μετανάστευσης των πρωτόγονων, διασκορπίστηκαν σ όλες τις γωνιές της γης και αναπτύχθηκαν με γοργούς ρυθμούς.

Η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με τη σύγκριση του D.N.A. ανάμεσα στους λύκους που έζησαν στα τέλη της Πλειοκαίνου και στους σημερινούς σκύλους. Έτσι συμπέραναν ότι, τα σημερινά σκυλιά είναι απόγονοι των γκρίζων λύκων του Παλαιού Κόσμου και ο διαχωρισμός τους έγινε 15000 χρόνια πριν.

Ο πιο πρώτος διαχωρισμός από τους λύκους  δημιούργησε τα Shar Peis,Shiba Inus,Chows,Akita.  Στην συνέχεια τα Basenjies. Ένα τρίτο κομμάτι είναι τα Alaskan Malamut και Siberian Huskies. Afghans και Salukis είναι το τέταρτο κομμάτι που διαχωρίστηκε από τους λύκους. Το πέμπτο και τελευταίο κομμάτι αποτελείται απ όλες τις υπόλοιπες σημερινές ράτσες  σκύλων. Τα Pharaoh και  Ibizan Hounds αν και θεωρούνται οι παλαιότεροι απόγονοι των σκύλων, στην πραγματικότητα είναι πολύ νεότερες ράτσες γενετικά.

Γιατί αλήθεια όμως οι λύκοι προσέγγισαν αρχικά την ανθρώπινη κοινότητα? Το πιο πιθανό είναι να τους προσέλκυσε αυτή η καινούρια ¨φωλιά¨ που δημιουργούσαν σιγά-σιγά οι άνθρωποι. Ένα μέρος που τους παρείχε μια σχετική ασφάλεια, μια νέα πηγή τροφής(από τα αποφάγια των ανθρώπων) και πιθανόν καλύτερες προοπτικές αναπαραγωγής. Απέκτησαν την επιλεκτική ικανότητα να ζουν κοντά στον άνθρωπο και εξελίχθηκαν κοντά του μέσω της φυσικής επιλογής.

Tου Δημοσθένη Μουμιάδη        
Επαγγελματία Θετικού
Εκπαιδευτή Σκύλων
Kynagon Positive Dog Training 
Τηλ. 6979986630
info@kynagon.gr | http://www.kynagon.gr

Advertisements

Comments are disabled.

Αρέσει σε %d bloggers: