Γιατί ο σκύλος μου…..;

 

skylos-kylieteΈχουμε πάει βόλτα στο βουνό ή στο πάρκο και ενώ περνάμε υπέροχα κάνοντας βόλτα με τον σκύλο μας, ξαφνικά τα πάντα αλλάζουν…..μάλλον καλύτερα θα έλεγα αρχίζουν να μυρίζουν….άσχημα!
Ο μικρός φίλος μας, έχει ήδη μυρίσει το κουφάρι ενός ζώου και κυλιέται με πάθος πάνω στην πηγή της δυσάρεστης οσμής που έχει εντοπίσει.

Το πιο πιθανό είναι να κάνει το ίδιο σε περιτώματα και ούρα άλλου ζώου, ή ακόμα σε έμμετο ή οτιδήποτε άλλο που έχει ιδιαίτερα άσχημη οσμή.

Γιατί άραγε τα σκυλιά επιλέγουν να κάνουν αυτήν την συμπεριφορά;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, έχουμε όμως μόνο ενδείξεις που καμία δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις που σε πολλές περιπτώσεις αυτές έχουν κάποια βάση.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι δεν υιοθετούν όλα τα σκυλιά αυτή την συμπεριφορά και κάποια άλλα την κάνουν μόνο περιστασιακά.

Θα αρχίσουμε λέγοντας ότι τα σκυλιά έχουν μεγάλες οσφρητικές ικανότητες. Διαθέτουν πάνω από 220 εκατομμύρια οσφρητικούς δέκτες ενώ εμείς μόνο 5 εκατομμύρια. Θα υποθέταμε ότι οι δυσάρεστες μυρωδιές θα τους ήταν αφόρητο να τις ανεχθούν, αντιθέτως τις βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικές. Δεδομένου του ότι τα περιτώματα μεταφέρουν λεπτομερής πληροφορίες για το ζώο που τις παρήγαγε, μπορούμε να φανταστούμε γιατί, τελικά το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν γι αυτά.

Παλιότερα θεωρούσαν την συμπεριφορά ως μια κίνηση ανάγκης να αποβάλουν τις ψείρες ή τους ψύλλους, κάτι πού  όμως δεν ευσταθεί από την στιγμή που ακριβώς τέτοιες μυρωδιές τα έλκουν, αλλά και τα σκυλιά που το έκαναν είχε διαπιστωθεί ότι δεν είχαν τέτοιου είδους ζωύφια.

Η πιο απλή ερμηνεία λέει ότι ο σκύλος την θεωρεί ως μια ελκυστική μυρωδιά και θέλει να την έχει πάνω του, κάτι σαν κολόνια. Έρχεται χαρούμενο σε μας θέλοντας πιθανόν να μας δείξει τι ενδιαφέρουσα μυρωδιά βρήκε και το διασκεδάζει. Παρόμοιο μ αυτό που κάνει η γάτα φέρνοντάς μας αυτό που έχει πιάσει, ως δώρο και λόγο να την επιβραβεύσουμε.

Σε αρκετές περιπτώσεις, και ως κατάλοιπο του πρωτόγονου κυνηγετικού ενστίκτου, τα σκυλιά κυλιούνται σε βρομιές σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της μυρωδιάς τους, έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτά από το θήραμά τους. Κάτι παρόμοιο  κάνουν και οι λύκοι κατά την διάρκεια που κυνηγούν.

Όσοι έχουν σκυλιά θα έχουν παρατηρήσει ότι, μόλις κάνουν μπάνιο στο σκύλο τους, αυτός κυλιέται μανιωδώς παντού. Πιθανόν και σε βρομιές. Είναι απλά μια προσπάθεια του ζώου να ανακτήσει την μυρωδιά του που έχει χάσει με το μπάνιο. Μια μυρωδιά που είναι σημαντική γιατί περιέχει όλες τις πληροφορίες της ταυτότητας του σκύλου.

Όποιος και αν είναι, στ αλήθεια ο λόγος, μην μαλώνετε τον σκύλος σας για μια συμπεριφορά φυσιολογική για τον ίδιο – όσο σιχαμερή κι αν είναι για μας. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και ο σκύλος το πιθανότερο είναι να ξαναπάει κάποια άλλη στιγμή και ιδιαίτερα όταν δεν τον βλέπουμε.

Εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε ένα πολύ καλό  «Άστο» στον σκύλο σας – επιβραβεύοντας τον μόλις έρθη κοντά σας – και να απομακρυνθείτε μακριά από  αυτό το σημείο. Πολλές φορές πιθανόν και να μην προλάβετε….και είδη ο σκύλος να έχει κάνει την «ζημιά» οπότε καλό είναι στην βόλτα σας να κουβαλάτε και κανένα πακέτο αρωματικά μαντιλάκια (μωρομάντιλα) για να τον σκουπίσετε από την δυσάρεστη μυρωδιά.

Tου Δημοσθένη Μουμιάδη        
Επαγγελματία Εκπαιδευτή Σκύλων
Kynagon Positive Dog Training 
Τηλ. 6979.98.66.30
info@kynagon.gr | http://www.kynagon.gr

Advertisements

Comments are disabled.

Αρέσει σε %d bloggers: